Historie Stiebel Eltron

1924

Dr. Theodor Stiebel ontwikkelt de eerste ringdompelaar en richt op 5 mei in Berlijn de firma "ELTRON Dr. Theodor Stiebel" op. De productie van ringdompelaars begint in een kleine werkplaats ergens achteraf aan de Reichenberger Straße.

 

 

1924

 

1927

1927

De eerste compacte doorstromer van 1000 watt, met een voor die tijd revolutionaire "2-fasentechniek", komt van de band. Dit apparaat krijgt als eerste in zijn soort in Duitsland het VDE-keurmerk. Het bedrijf heeft dan al een behoorlijke groei doorgemaakt en telt intussen 30 medewerkers.

 

 

 

1931

Het gamma wordt dat jaar merkbaar uitgebreid en omvat nu ook overloop-, hogedruk- en kokendwatertoestellen. Afhankelijk van de uitvoering hebben die een inhoud van maximaal 600 l. Met de doorstromer die dat jaar wordt uitgebracht, is men ook op korte termijn verzekerd van warm water.

 

 

1931

 

1934

1934

Tien jaar na de oprichting is het fabriekscomplex aan de Reichenberger Straße te klein geworden. Daarop volgt de verhuizing naar Berlijn-Tempelhof. De personeelssterkte is op dat moment opgelopen tot 200 medewerkers.

 

 

 

1937

In Buenos Aires vindt het merk "The ELTRON" gretig aftrek. Omdat hij zijn horizon als ondernemer wenst te verbreden, maakt de oprichter van het bedrijf dat jaar een reis door Zuid- en Noord-Amerika. Niet alleen in Amerika, maar op alle vijf de continenten blijkt er de jaren daarna een uitstekende afzetmarkt te zijn voor technologie Made in Germany

 

 

1937

 

1938

1938

De onderneming start de productie van doorstromers voor grootverbruik. STIEBEL ELTRON beschikt inmiddels over 35 Duitse en twaalf buitenlandse patenten. Alleen al op de ringdompelaar heeft de onderneming een tiental patenten op haar naam.

 

 

 

1943

De fabriek te Berlijn wordt in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Dr. Theodor Stiebel verplaatst het bedrijf naar Holzminden, in de deelstaat Nedersaksen, en bouwt daar alles weer van de grond af op. Deze kleine stad aan de rivier de Wezer telt rond die tijd inmiddels zo'n 20.000 inwoners.

 


 

1943

1944

De al in 1943 gehuurde fabrieksloodsen te Holzminden worden in 1944 uitgebreid met de bouw van nieuwe productiehallen op hetzelfde terrein, om voldoende productiecapaciteit te hebben. Het jaar daarop wordt begonnen met de fabricage van niet-elektrische apparaten, zoals potten en pannen, wasgoedsprenkelaars en strijkijzers.

1944

1946

1946

Met 400 vaste medewerkers wordt de productie hervat van elektronische apparatuur, zoals ventilatiekachels, kook- en warmhoudplaten. Ook heetwatertoestellen, zoals dompelaars, worden weer geproduceerd.

1949

Met de DH 18 brengt STIEBEL ELTRON in de beginperiode van de nog jonge Bondsrepubliek Duitsland de eerste hydraulische doorstromer van een nieuwe generatie op de markt. Het programma wordt daarnaast aangevuld met op elektriciteit en kolen werkende badkachels. Dit zijn de jaren waarin STIEBEL ELTRON tot een synoniem wordt voor warm water. Op vakbeurzen over de hele wereld speelt het bedrijf uit Holzminden als het gaat om innovatie en techniek steeds vaker een thuiswedstrijd.

1949

1952

1952

STIEBEL ELTRON begint met de fabricage van keukens voor aan boord van vliegtuigen. Het hoofdkantoor en de productievestiging in Holzminden krijgt uitbreiding. Het aantal medewerkers neemt voortdurend toe, evenals de omzet.

1957

Een eerste compacte boiler komt in productie, de SNU 5. Dit toestel wordt de nieuwe maatstaf waar het gaat om een gerieflijke voorziening van warm water voor in de keuken en de badkamer. Bovendien begint STIEBEL ELTRON dat jaar met de fabricage van koffiezetapparatuur voor gebruik in passagiersvliegtuigen.

1957

1958

1958

Het eerste kokendwatertoestel gaat in productie; in lichtgemodificeerde vorm maakt deze EBK 5 tot op de dag van vandaag nog altijd deel uit van het leveringsprogramma. Al in het eerste jaar worden 145.000 heetwatertoestellen vervaardigd. En daarbij is sprake van een omhooggaande tendens.

1960

Dr. Theodor Stiebel, de grondlegger van de firma, overlijdt op 9 september op 66-jarige leeftijd in Holzminden. Met 160 patenten in binnen- en buitenland behoort hij tot de pioniers van de moderne warmwatervoorziening. Vanaf dat moment zijn Frank en Dr. Ulrich Stiebel, zijn zonen, ieder voor de helft eigenaar van de onderneming.

1960

 


 

1964

De onderneming blijft haar vleugels verder uitspreiden. Nieuw in het assortiment zijn convectorkachels die hun warmte onmiddellijk afgeven, waardoor in elke ruimte meteen een aangename temperatuur wordt verkregen. Tot op de dag van vandaag zijn de innovatieve, direct werkende warmtetoestellen van STIEBEL ELTRON een begrip als het gaat om comfort op afroep.

1964

1965

1965

De strijkmachines die STIEBEL ELTRON zowel voor huishoudelijk als voor bedrijfsmatig gebruik in productie neemt, vormen een verdere uitbreiding van het leveringsprogramma. Later komen daar nog keuken- en huishoudelijke apparatuur bij. Wanneer de firma in de jaren '80 besluit zich te concentreren op de kernactiviteiten, wordt deze bedrijfstak evenwel afgestoten.

1968

Met de ontwikkeling van warmteboilers is STIEBEL ELTRON een van de pioniers van de moderne elektrische verwarmingsapparatuur. Deze boilers, die vooral bekendheid verwerven onder de aanduiding "nachtstroomkachels", warmen hun inhoud op tijdens de daluren, met alle voordelen van dien voor de verbruikskosten. Overdag wordt deze warmte dan benut voor het verwarmen van de woning.

1968

1969

1969

Charles Wilp helpt met zijn reputatie van "wonderkind van de reclame" het bedrijf aan enkele waardevolle extra impulsen. De ijzersterke slagzin " STIEBEL ELTRON – altijd warm water " is afkomstig van hem en klinkt grote delen van het publiek nog altijd vertrouwd in de oren.

1976

Als van een de eerste fabrikanten begint STIEBEL ELTRON met de ontwikkeling en productie van warmtepompen. Ten slotte staan de jaren '70 in het teken van de oliecrisis, stijgende aardolieprijzen en autovrije zondagen. Er verandert iets in de bewustwording van de bevolking, waardoor systemen die werken met terugwinning van energie op eens voluit in de belangstelling komen. De onderneming werkt de jaren daarna verder aan de ontwikkeling van de warmtepompentechniek en groeit dan uit tot marktleider in Duitsland.

1976

1977

1977

Het idee om gebruik te gaan maken van zonne-energie leidt tot het ontwikkelen van zonnecollectoren. STIEBEL ELTRON introduceert in de jaren daarna een compleet gamma van wandcollectoren met grote capaciteit, warmwaterboilers en compacte zonne-installaties.

1987

Met de DHE heeft STIEBEL ELTRON 's werelds eerste volledig elektronische doorstromer gerealiseerd. Het begrip "comfort" in de bereiding van warm water krijgt een nieuwe dimensie. Meteen na het inschakelen levert de elektronische doorstromer water met een warmte die tot op de graad nauwkeurig is. De eenmaal ingestelde voorkeurstemperatuur blijft constant, ook als er extra tappunten open worden gezet.

1987

1990

1990

In het nieuwe airconditioningprogramma van STIEBEL ELTRON zijn de functies koelen, ventileren, verwarmen en ontvochten in een enkel toestel gecombineerd. Hiermee wordt op het punt van optimaal klimaat binnenshuis voldaan aan de hoogste comforteisen, voor nog meer behaaglijkheid.

1991

Het leveringsprogramma van STIEBEL ELTRON wordt uitgebreid met systemen voor woningventilatie met terugwinning van warmte. Moderne ventilatiesystemen zorgen niet alleen voor een gezond klimaat binnenshuis, maar dragen er ook toe bij dat de structuur van een gebouw in goede staat blijft, terwijl ze tegelijk heel zuinig zijn in het energieverbruik.

1991

1994

1994

Op het bedrijfsterrein in Holzminden wordt de modernste fabriek van reservoirs van heel Europa in gebruik genomen. Hier worden reservoirs van topkwaliteit gemaakt, bestemd voor warmwaterboilers met een inhoud van 30 tot 700 liter.

1995

Als eerste Duitse fabrikant laat de onderneming ecologische duurzaamheidrapporten voor warmwaterboilers opstellen. Daarmee kan de hele levenscyclus van de apparatuur worden gevolgd en per stadium een analyse worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu. Bovendien kan hiermee worden berekend hoeveel grondstof en energie er in de loop van de gehele levensduur worden verbruikt en in hoeverre het milieu daardoor wordt belast.

1995

1997

1997

Met SCOT, System-Control-Technology, heeft STIEBEL ELTRON een wereldprimeur. Deze technologie opent perspectieven voor de manier waarop in de toekomst detectie van verschillende gassoorten mogelijk zal zijn en wordt thans reeds toegepast voor gasketels, terwijl het systeem daarnaast bijvoorbeeld ook inzetbaar is in de automobielindustrie. Hiermee is een optimaal verbrandingsproces gegarandeerd.

1999

Met de LWZ 303 combineert STIEBEL ELTRON alle woontechnische systemen voor het eerst geïntegreerd in één toestel. Dit unieke apparaat combineert de functies ventileren, verwarmen en warm watervoorziening. Het is reeds uitgerust met alle belangrijke componenten, zoals warmtepompen, een warmwaterreservoir van 180 liter en kruis-tegenstroom-warmtewisselaar.

1999

 

2000

Met een speciaal project voor energiezuinige woningen, het "tuincomplex Brombeerweg", neemt STIEBEL ELTRON deel aan de wereldtentoonstelling EXPO 2000. Met het project EXPO 2000 laat Dr. Ulrich Stiebel zien dat een gezonde en milieusparende manier van bouwen en wonen ook economisch zeker verantwoord kan zijn.

 

 

2000

 

2001

2001

STIEBEL ELTRON breidt met nieuwe productievestigingen en dochtermaatschappijen de activiteiten in Thailand verder uit. In de assemblagefabriek in Nonthaburi – een stadsdeel van Bangkok – worden enkelfasige doorstromers gebouwd. Deze zogeheten shower-units zijn uitsluitend bestemd voor de Aziatische markt, want de apparaten verschillen op het punt van comfort toch merkbaar van wat de meer veeleisende Europese markt verwacht.

 

 

 

2002

STIEBEL ELTRON neemt van Electrolux Duitsland de divisie Woontechniek over. Per 1 januari 2002 neemt STIEBEL ELTRON de Electrolux-Haustechnik GmbH over, samen met de merken AEG en Zanker, inclusief de apparatuur voor de bereiding van warmwater, ruimteverwarming, vloerverwarmingsystemen, omgevingsklimaat en ventilatie. Met deze overname – de grootste acquisitie uit de geschiedenis van het bedrijf – groeit de onderneming op slag met bijna een derde.

 

 

2002

 

2004

2004

STIEBEL ELTRON koopt de firma Tatramat GmbH op. Deze onderneming zet zijn producten hoofdzakelijk af in Oost-Europa en is marktleider in Slowakije en in de Tsjechische Republiek. In Slowakije worden in Poprad warmwaterboilers gefabriceerd van geëmailleerd staal, met een inhoud van 10 tot 600 liter. De wandboilers en staande boilers zijn speciaal afgestemd op de Midden-Europese markt.

 

 

 

2005

Een onafhankelijke vakjury verleent het merk STIEBEL ELTRON het predicaat "Superbrand". Daarmee mag STIEBEL ELTRON zich rekenen tot de topmerken van Duitsland. Een "Superbrand" is een merk van grote faam en met een ijzersterke reputatie, dat zelfs in economisch zware tijden onwankelbaar rust op pijlers als kwaliteit, standvastigheid en klantentrouw.

 

 

2005


 

2006

Dankzij de boomende markt in Azië kan STIEBEL ELTRON een nieuwe productievestiging in gebruik te nemen en daardoor de productiecapaciteit verdubbelen. In Ayutthaya, op 70 kilometer van Bangkok, worden in een fabriek van 2.000 vierkante meter warmwatertoestellen voor de Aziatische markt geproduceerd.

 

 

2006

 

2007

2007

In Holzminden verrijst de modernste en grootste fabriek voor warmtepompen van Midden-Europa. De bouw van de "Dr.-Theodor -Stiebel-Halle", een investering van meer dan 10 miljoen euro, betekent een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Op een productievloer van bijna 6.000 vierkante meter kunnen jaarlijks meer dan 25.000 warmtepompen worden geproduceerd.

 

 

 

2008

Duitslands eerste trein met warmtepompen rijdt. De energie-efficiency tentoonstelling op rails doet in totaal 21 grote stations in de Republiek aan. Duizenden bezoekers zijn enthousiast over de ideeënrijke marketingactie.

 

 

2008

 

2009

2009

STIEBEL ELTRON investeert verder in de productiestandplaats Duitsland. Met de opening van een tweede fabriek voor warmtepompen in Holzminden reageert de onderneming op de sterk gestegen vraag naar warmtepompen wereldwijd. De onderneming investeerde ongeveer acht miljoen euro in de nieuwe hal.

 

 

 

2010

STIEBEL ELTRON opent beide nieuwe verkoopcentra West in Oberhausen en Oost in Markkleeberg. De nieuwe, energiezuinige en met een grote warmtepomp verwarmde gebouwen voldoen aan de hoogste energiestandaards.

 

 

2010

 

2011

Ish If Award Web

Enthousiaste reacties op de nieuwe stand tijdens de ISH in Frankfurt, de meest toonaangevende beurs ter wereld op het gebied van sanitair en verwarmingstechniek. Het bedrijf ontving de begeerde iF communication design award voor zijn opzienbarende presentatie.