CV ketel vervangen door warmtepomp: alle info op een rij!

Als je overweegt om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, is er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Het is in principe mogelijk om in (bijna) iedere woning een warmtepomp te plaatsen, alleen zijn er zaken om vooraf na te gaan. Boilermarkt deelt graag wat aandachtspunten.

1. Geschiktheid van de woning: Isolatie

Hoewel bijna iedere woning geschikt is voor een warmtepomp zijn er uitzonderingen. Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij een goed geïsoleerd huis. Als je huis slecht geïsoleerd is, is het aan te raden om eerst te investeren in isolatie voordat je een warmtepomp plaatst. Zo voorkom je dat er teveel warmte verloren gaan. Ook moet je controleren of de warmtepomp past bij het vermogen van je huis en of er voldoende ruimte is voor de installatie van de pomp en bijbehorende componenten.

2. Geschiktheid van de woning: type verwarming

Ook hoe je nu je woning verwarmt speelt een rol bij het bekijken of je jouw cv-ketel kunt vervangen door een warmtepomp. Een woning die over vloerverwarming beschikt, is de meest ideale manier om warmte door het huis te verdelen en een warmtepompboiler te plaatsen.

Als je gebruikt maakt van andere manieren om je woning te verwarmen, is het aan te raden om te kijken of je woning met een lagere temperatuur kunt verwarmen. Vanuit Stiebel Eltron wordt aangeraden om de watertemperatuur uit de CV-ketel te verlagen naar 50 graden. Blijft je woning voldoende verwarmt? Dan zou je met een warmtepomp kunnen gaan werken. Mocht het onvoldoende zijn, dan kun je eerst een lage-temperatuur-verwarmingssysteem (zoals vloerverwarming) plaatsen.

3. CV ketel vervangen door warmtepomp & warm water

Niet alleen is je CV ketel verantwoordelijk voor de temperatuur van je woning, ook biedt hij warm water. Een warmtepomp kan ook voor warm water uit de kraan zorgen, alleen werkt hij minder snel dan een CV-ketel. Een warmtepompboiler is hiervoor de oplossing. Deze beschikt namelijk over een opslagvat voor warm water.

Selectie van een warmtepompboiler

Als je woning gereed is om je CV ketel te vervangen door een warmtepompboiler, is het tijd het selectieproces te starten.  
  1. Type warmtepomp: Er zijn verschillende soorten warmtepompen en elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen en vereist specifieke installatievereisten. Het is belangrijk om te bepalen welk type het meest geschikt is voor jouw woon- en leefsituatie. Kun je hier advies bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op.
  2. Kosten: De kosten voor het installeren van een warmtepomp kunnen hoger zijn dan het vervangen van een cv-ketel. Naast de aanschafkosten van de warmtepomp, moet je ook rekening houden met de kosten voor installatie, aanpassing van het verwarmingssysteem en eventuele extra isolatiemaatregelen. LAat je vooral goed voorlichten door een expert zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
  3. Energieverbruik: Een warmtepomp is in het algemeen energiezuiniger dan een cv-ketel, maar het werkelijke energieverbruik hangt af van verschillende factoren. Zoals eerder genoemd onder meer de isolatie van je huis en je energieverbruik. Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage temperaturen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is en dat je de temperatuur van de warmtepomp juist afstelt.
  4. Installatie en onderhoud: De installatie van een warmtepomp vereist deskundigheid en speciale vaardigheden. Het wordt aangeraden om een professionele installateur te kiezen die ervaring heeft met het installeren van warmtepompen. Daarnaast vereist een warmtepomp regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken.
In het algemeen is het verstandig om een specialist te raadplegen als je overweegt om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Deze kan je helpen bij het kiezen van de juiste warmtepomp, de installatie en het onderhoud ervan. Neem vooral contact op met het team van Boilermarkt.nl voor meer informatie!