Doorstroomboiler onderhoud

Een doorstroomboiler is een apparaat dat ervoor zorgt dat water direct wordt verwarmd zodra je de kraan opendraait. Hierdoor hoef je niet te wachten op warm water en bespaar je energie.

Een doorstroomboiler is daarmee een handige en duurzame oplossing voor warm water in huis.

Een doorstroomboiler werkt door middel van een warmtewisselaar

Het koude water stroomt door de warmtewisselaar en wordt daarbij verwarmd door een verwarmingselement dat in de warmtewisselaar zit. Zodra je de kraan opendraait, wordt er water door de warmtewisselaar gestuurd en wordt het water direct verwarmd. Hierdoor hoef je niet te wachten op warm water en bespaar je energie, omdat de doorstroomboiler alleen water verwarmt wanneer dat nodig is.

Een doorstroomboiler is een efficiënte en duurzame oplossing voor warm water in huis

Door regelmatig onderhoud te laten plegen aan je doorstroomboiler, verwarning en ketel, voorkom je dat er problemen ontstaan. Denk hierbij aan kalkaanslag of lekkages.

Door tijdig onderhoud te laten plegen, kun je deze problemen voorkomen en zorg je ervoor dat je doorstroomboiler langer meegaat.

Hoe een doorstromer werkt? Elektrische doorstromers uitgelegd

Een elektrische doorstromer in een boiler zorgt ervoor dat je nooit meer zonder warm water zit! Het apparaat werkt door het water pas te verwarmen als je het nodig hebt. Dat is erg handig, want zo bespaar je energie en heb je toch altijd warm water binnen handbereik.

Het onderhoud van zo'n elektrische doorstromer is wel belangrijk, want anders kan het apparaat gaan haperen. Het schoonmaken van de warmtewisselaar en het checken van de elektrische aansluitingen zijn de belangrijkste dingen die je moet doen. Als er kalkaanslag ontstaat, dan kan je ook nog de warmtewisselaar ontkalken.

Een doorstromer: wettelijk onderhoud nodig?

Wettelijk onderhoud is niet verplicht voor een elektrische boiler, dit is echter wel belangrijk voor de optimale werking en veiligheid van de doorstromers, leidingen, waterontharder en het verwarmingselement van deze apparaten.

Let op: het is niet slim om zelf te gaan klussen aan je elektrische doorstromer.

Schakel liever een professionele installateur in

Zo weet je zeker dat het apparaat goed wordt nagekeken en dat er geen gekke dingen gebeuren.

Dus, als je wil blijven genieten van lekker warm water zonder dat je continu een enorme energierekening hebt, zorg dan goed voor je elektrische doorstromer. Laat hem regelmatig checken door een installateur en dan kan je er jarenlang plezier van hebben!

De elektrische boiler heeft jaarlijks onderhoud nodig

Over het algemeen wordt geadviseerd om eens per jaar onderhoud te laten plegen aan je doorstroomboiler. Op deze manier blijft jouw type boiler in goede staat en voorkom je problemen.

Voor cv-ketels geldt dat deze onderhouden moeten worden door een erkend installateur. Tijdens het onderhoud worden onder andere de verbranding en de afvoer van rookgassen gecontroleerd en gereinigd. Ook wordt gekeken naar de veiligheid van de cv-ketel en wordt er eventueel onderhoud uitgevoerd.

De stookolie in een boiler is een belangrijk onderdeel

Het is namelijk de brandstof die ervoor zorgt dat het water in de boiler wordt verwarmd. Het is zaak om te zorgen dat de stookolie jaarlijks van goede kwaliteit is en dat er voldoende voorraad aanwezig is.

Om ervoor te zorgen dat de stookolie van goede kwaliteit blijft, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Zo is het aan te raden om de stookolie minstens één keer per jaar te laten controleren en indien nodig te laten vervangen.

Dit kan door een erkende installateur worden gedaan. Hij of zij kan ook gelijk de boiler controleren op eventuele gebreken.

Onderhoud van de doorstromer

Het onderhoud van een doorstromer in de boiler zorgt niet alleen voor een betere werking van de boiler zelf, maar ook voor een langere levensduur. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, voorkom je namelijk dat er kleine problemen ontstaan die uiteindelijk grote schade kunnen veroorzaken. Hierdoor gaat de boiler langer mee en hoef je minder snel een nieuwe aan te schaffen.

Boilers ontkalken voor minder energieverbruik

Er moet periodiek onderhoud worden uitgevoerd door een professionele installateur, waarbij de belangrijkste onderdelen van de boiler worden gecontroleerd en schoongemaakt. Daarnaast is het aan te raden om zelf ook regelmatig het filter schoon te maken en te checken op eventuele verstoppingen.

Tot slot is het goed om te weten dat sommige onderdelen, zoals de leidingen van een doorstroomboiler na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Het gaat dan voornamelijk om de sensoren en kleppen, die door gebruik slijten. Als je merkt dat de boiler minder goed werkt, kan het dus zijn dat het tijd is om deze onderdelen te vervangen.