Is een elektrische doorstroomboiler een energievreter?

Een vraag die vaak gesteld wordt is of een doorstroomboiler een energievreter is. De experts van Boilermarkt.nl geven je graag het antwoord op deze vraag!

Help! Is een doorstromer een energievreter?

Laten we gelijk het antwoord delen: doorstroomboilers zijn over het algemeen niet per se energievreters. We plaatsen er wel graag een kanttekening bij. Een doorstroomboiler heeft energie nodig en het hangt van het specifieke model en de manier waarop hij wordt gebruikt af wat het energieverbruik is.
 
Wist je dat het rendement van een elektrische doorstroomboiler bijna 99% is? (Bron Stiebel Eltron)

Voor het opwarmen van water heeft de doorstroomboiler energie nodig. Dit geldt trouwens ook voor andere energiebronnen die je kunt gebruiken om je water op te warmen. In vergelijking met traditionele boilers en cv-ketels zal het energieverbruik per tijdseenheid niet veel meer zijn. Let er natuurlijk wel op dat je een energiezuinig model kiest met een goed energielabel, vooral als je een model met een hoog vermogen gebruikt en als je de boiler vaak en gedurende lange tijd gebruikt.

Waarom kiezen voor een doorstroomboiler?

Als er weinig tot geen verschil zit tussen de energiekosten van een normale cv-ketel en een doorstroomboiler voor het verwarmen van water, waarom zou je dan kiezen voor een doorstroomboiler? Een doorstroomboiler is met name aan te raden als je beperkte ruimte hebt en/of als je niet vaak warm water gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen woont en niet veel warm water verbruikt, kan een doorstroomboiler een goede keuze zijn omdat het water alleen wordt verwarmd wanneer je het nodig hebt. Ook bij een woning met lange waterleidingen waarbij het warme water een lange weg moet afleggen voordat het de kraan bereikt, kan een doorstromer aan te raden zijn. Hiermee wordt het water namelijk ter plaatse verwarmd, zodat je gelijk warm water uit de kraan krijgt.

Welke energiezuinige doorstromers bestaan er?

Er zijn verschillende soorten doorstromers verkrijgbaar, waaronder elektrische, hybride en hydraulische modellen.
  • Elektrische doorstroomboilers zijn meestal geschikt voor kleine huishoudens of voor huizen waarin niet veel warm water wordt gebruikt. Ze zijn slim ingesteld en zullen energie besparen doordat ze alleen het water verwarmen wat echt nodig is.
  • Hybride modellen combineren meestal een doorstroomboiler met een traditionele boiler voor een nog efficiënter systeem.
  • Hydraulische doorstromers verwarmen water constant met een hoog vermogen. Je mengt hierbij koud water bij het warme water om de gewenste temperatuur te krijgen.

Welk model moet ik kiezen om energie te besparen?

Om geld te besparen met een doorstroomboiler, is het belangrijk om een model te kiezen dat geschikt is voor jouw situatie en past bij jouw behoeften. Kies een boiler met een juiste capaciteit, zodat je niet meer water hoeft te verwarmen dan je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur van het water niet te hoog in te stellen, zodat je geen energie verspilt. Het is aan te raden om de temperatuur op de elektrische doorstroomboiler te regelen, zodat je alleen de warmwaterkraan hoeft te openen. Op die manier is de energie die nodig is om het warme water te verwarmen gelijk aan de daadwerkelijk gebruikte energie. Ten slotte is het raadzaam om de boiler uit te schakelen als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.