Hoe kan ik water besparen tijdens het douchen?

Tips om (warm water) te besparen tijdens het douchen


1.
 

Gebruik een waterbesparende douchekop.
 
2.
 
Neem een korte douche.
 
3.
 
Installeer een thermostaatkraan.
 
4.
 
Gebruik energiezuinige boilers
 
5.
 
Overweeg douche warmteterugwinning.
 
 
Sfeerfoto vrouw aan het douchen
 

Waterbesparende douchekop

Je zal er misschien van schrikken hoeveel liter water je verbruikt tijdens het douchen. Een besparende douchekop laat maximaal 6-7 liter per minuut door en is zelfs veel zuiniger dan een regendouche die al snel 15 liter doorlaat. Maar de besparende douchekop is ook een stuk zuiniger dan een normale douchekop. Met een waterbesparende douchekop verlaag je zo je waterverbruik met 20-60%, afhankelijk van of je nu een normale douchekop of een regendouche hebt.
 

Korte douche

Gemiddeld douchen mensen een kleine 10 minuten, maar binnen 5 minuten zou het ook makkelijk moeten lukken. Als je standaard 5 minuten zou douchen (in plaats van de kleine 10 minuten), bespaar je zo duizenden liters per jaar. Het opwarmen van het extra douchewater kost extra energie, waardoor je rekening alleen maar hoger wordt. Daarnaast bespaar je ook tijd, namelijk elke keer dat je doucht 4-5 minuten. Boilermarkt zou zeggen, begin met besparen en gebruik desnoods een douchetimer!
 

Thermostaatkraan

De kraan zorgt ervoor dat het douchewater sneller op de gewenste temperatuur komt en blijft. Dit is heel fijn, maar daarnaast bespaar je daarmee ook water en energie.
 

Energiezuinige boilers

Met energiezuinige boilers bespaar je een groot gedeelte van je energieverbruik. En dat is mooi, want de energie die nodig is om je water op temperatuur te brengen is een duurder dan het water zelf. Het kan per type al veel verschillen welke boiler het meest zuinig is in verbruik. Verdiep je hier dus goed in!
 

Warmteterugwinning

In een nieuwe badkamer kan je van een warmteterugwinning (wtw) gebruik maken. Het wegstromende warme douchewater wordt gebruikt om koud water alvast op te warmen. In de afvoer wordt een douche-wtw installatie geplaatst, die het wegstromende water opvangt. De ketel hoeft minder hard te werken en kan meer warm water per minuut leveren.