Hoe werkt een doorstroomboiler?

Met behulp van een doorstroomboiler wordt er thuis direct warm water geleverd. De doorstromer warmt en functioneert door een warmtewisselaar, die het koude water uit de leidingen onmiddellijk verwarmt terwijl het er doorheen loopt.

Een verwarmingselement dat in werking treedt zodra het water de boiler binnenkomt, verwarmt het water. De kraan of douche wordt dan onmiddellijk gevuld met warm water.

Warm water gevraagd - gebruik een doorstroomboiler!

Warm water vraagt energie, en het aantal liter sanitair warm water dat je gebruikt verschilt per huishouden. Door alleen water te verwarmen wanneer dat nodig is, hoef je nooit lang te wachten op warm water en bespaar je geld op energie.

Bijkomend voordeel: er wordt geen overmatig water opgeslagen en door de boiler verbruikt.

Koud water verwarmen middels een doorstroomboiler

Elektrische en gasgestookte doorstroomboilers zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Het is essentieel om een elektrische boiler te kiezen die past bij de behoeften van je huishouden en het waterverbruik. Regelmatig onderhoud is ook nodig om de elektrische boiler in goede staat te houden en de levensduur te verlengen.

Deze boiler is zeer praktisch!

Als je een klein huis hebt of snel warm water uit de kraan nodig hebt, kan een doorstroomboiler een praktische optie zijn. Dit komt doordat de boiler altijd op stand by staat en minimale ruimte gebruikt en je niet veel warm water hoeft te bewaren, waardoor je zowel elektriciteit als opslagruimte bespaart.

De doorstroomboiler werkt en is er een die weinig energie verbruikt

Een doorstroomboiler heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele boilers. Ten eerste bespaart een doorstroomboiler ruimte. In tegenstelling tot traditionele boilers, hoef je met een doorstroomboiler geen grote hoeveelheid water op te slaan.

Hierdoor is de boiler vaak kleiner en compacter en neemt het minder ruimte in beslag in huis. Dat is natuurlijk handig als je weinig ruimte hebt.

Water verwarmen en water warm houden is zeer goed te doen met een doorstroomboiler! Een doorstroomboiler kopen? Dat doe je bij Boilermarkt!

Een tweede voordeel van een doorstroomboiler is de besparing op energie

Doordat je geen grote hoeveelheid water hoeft op te warmen en op te slaan, gebruik je alleen energie wanneer er daadwerkelijk warm water nodig is. Dit zorgt voor minder energieverbruik en dus ook lagere energiekosten. Op de lange termijn kan dit een flinke besparing opleveren.

Ook is een doorstroomboiler handig als je veel warm water nodig hebt. Omdat de boiler het water pas verwarmt wanneer het nodig is, is er geen limiet aan de hoeveelheid warm water die je kunt gebruiken.

Dus als je bijvoorbeeld een groot gezin hebt en tegelijkertijd warm water nodig hebt, is een doorstroomboiler een goede oplossing!

Het warme water dat door de kraan stroomt wordt verwarmd door de boiler

Een doorstroomboiler heeft een aantal eigenschappen die het een goede optie maken voor het leveren van warm water. Allereerst is de temperatuur van het water in te stellen op een niveau dat bij jouw behoeften past.

Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor hoge temperaturen of als je een specifieke temperatuur nodig hebt voor bepaalde taken.

Daarnaast is een doorstroomboiler energiezuinig

De boiler verbruikt alleen energie om water te verwarmen wanneer het nodig is, wat resulteert in minder energieverbruik en dus ook lagere energiekosten.

Bovendien zijn sommige modellen uitgerust met slimme technologieën, zoals een thermostaat of een timer, waarmee je het energieverbruik nog beter kunt beheren.

Sanitair water uit de warme kraan middels een elektrische boiler

Een ander voordeel van een doorstroomboiler is dat het continu warm water kan leveren. Omdat het water pas wordt verwarmd wanneer het nodig is, is er geen limiet aan de hoeveelheid warm water die je kunt gebruiken.

Dit betekent dat je nooit zonder warm water komt te zitten, zelfs niet als je veel warm water gebruikt op drukke momenten.

Een doorstroomboiler is een geweldige optie als je op zoek bent naar een apparaat dat eenvoudig te gebruiken is, energiezuinig is en altijd warm water levert wanneer je het nodig hebt.

Regelmatig onderhoud van de doorstroom boiler door erkende installateurs

Regelmatig onderhoud van de boiler is net zo cruciaal bij het kiezen van de ideale boiler. Dit voorkomt problemen als kalkaanslag en verstopping, die kunnen leiden tot een verminderde werking en een hoger energieverbruik.

Belangrijke onderdelen van de boiler, zoals de warmtewisselaar en sensoren, kunnen worden gecontroleerd en gereinigd als onderdeel van het onderhoud.

De alternatieven van een doorstroomboiler

Overigens zijn er ook andere manieren om warm water te krijgen dan een doorstroom boiler.

Een andere keuze is bijvoorbeeld een zonneboiler, die werkt met behulp van zonnepanelen op het dak. Wat de beste keuze is, ligt aan jouw specifieke eisen en wensen.

De technologie biedt een milieuvriendelijk alternatief en vermindert tegelijkertijd de energiekosten door water te verwarmen met behulp van zonne-energie. Zo gaat de boiler langer mee.

De correcte uitvoering van regelmatig onderhoud is belangrijk

het is belangrijk om te weten dat een doorstroomboiler regelmatig onderhoud nodig heeft om optimaal te blijven werken. Dit komt omdat er verschillende componenten in het apparaat zitten die kunnen slijten of verstopt kunnen raken door bijvoorbeeld kalkaanslag of vuil.

De boiler laten onderhouden door erkende vakmannen

Het is dan ook sterk aanbevolen om het onderhoud van een doorstroomboiler over te laten aan een specialist. In elke regio zijn er wel gespecialiseerde vakmannen actief die bekend zijn met de specifieke eigenschappen van jouw type boiler om te inspecteren, reinigen en eventuele reparaties kan uitvoeren.

Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kun je de levensduur van je doorstroom boiler verlengen en ervoor zorgen dat het apparaat blijft werken zoals het hoort.