Huis verwarmen zonder gas? Ontdek hier de mogelijkheden

Gas wordt al jarenlang gebruikt om woningen in Nederland te verwarmen. Echter, fossiele brandstoffen beginnen op te raken en de uitstoot is slecht voor het milieu. Tijd dus om op zoek te gaan naar andere manieren om een woning te verwarmen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om voor een huis verwarmen zonder gas. We vertellen er graag meer over.

Wist je trouwens dat zo’n 75% van het gasverbruik in huis naar de verwarming gaat? Daarnaast wordt ongeveer 20% gebruikt voor het opwarmen van water en de overige 5% voor koken. Wat zijn de alternatieven voor gas? (Bron: Stiebel Eltron).

Waarom je huis verwarmen zonder gas?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je huis zonder gas te verwarmen. Ten eerste is gas een fossiele brandstof die niet hernieuwbaar is en bij verbranding broeikasgassen produceert, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Door over te stappen op een duurzamer alternatief voor gas kun je bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Een andere reden om te kiezen voor verwarmen zonder gas is de kostenbesparing op de lange termijn. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan bij een gasgestookte verwarmingsinstallatie, kan de besparing op energiekosten op de lange termijn opwegen tegen de hogere initiële kosten. Een besparing in de portemonnee klinkt voor de meesten natuurlijk niet gek.

Isolatie voor je huis verwarmen zonder gas

Ongeacht de methode die je kiest om je huis te verwarmen, isolatie is essentieel. Een goed geïsoleerd huis is gemakkelijker te verwarmen. Daarnaast houdt het ook de warmte langer vast. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat opgewarmde lucht direct waar naar buiten vertrekt. Met een goede isolatie heb je minder energie nodig hebt om het huis op de gewenste temperatuur te houden. Dit zorgt er ook voor dat je verbruikskosten lager zullen worden.

Op welke manier verwarm je een woning zonder gas?

Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen zonder gas. Deze werken vaak anders dan je gewend bent als je je woning verwarmt met een gasgestookte CV-ketel. Daarmee controleer je de temperatuur namelijk met een thermostaat. De onderstaande alternatieven werken op een andere manier. Graag delen we enkele van de meest voorkomende opties.
  1. Elektrische verwarming: Elektrische radiatoren en infraroodpanelen zijn efficiënte manieren om een kamer te verwarmen of om bijverwarming te bieden. Deze apparaten werken op elektriciteit en kunnen worden aangesloten op het reguliere stroomnet. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en hebben weinig onderhoud nodig.
  2. Warmtepompen: Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en gebruikt deze om het huis te verwarmen. Hiervoor heeft hij wel energie nodig. Warmtepompen zijn duurzamer dan gasgestookte verwarmingssystemen en kunnen op de lange termijn kostenbesparend zijn. Het rendement is erg afhankelijk van de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur.
  3. Houtgestookte haarden: Houtgestookte haarden zijn een duurzame manier om je huis te verwarmen zonder gas. Ze verbranden hout, dat een hernieuwbare brandstof is. Houtkachels en haarden vereisen echter wel regelmatig onderhoud en zorgen voor meer uitstoot van fijnstof en CO2 dan de andere opties.

Stiebel Eltron warmtepompboiler selecteren

Een Stiebel Eltron warmtepomp boiler kan worden gebruikt voor het verwarmen van warm water in huis, maar ook voor de verwarming. Stiebel Eltron biedt verschillende soorten warmtepompen die gebruikmaken van duurzame energiebronnen zoals zon en buitenlucht. Ze zijn energie-efficiënt en kunnen worden aangesloten op zonnepanelen voor een nog duurzamer resultaat. Bekijk de mogelijkheden bij Boilermarkt en zoek jouw nieuwe duurzame warmtepompboiler uit voor je huis verwarmen zonder gas!