Stiebel Eltron boiler

Stiebel Eltron, dit bekende Duitse merk wint ook steeds meer aan populariteit in Nederland. Het hoofdkantoor van Stiebel Eltron bevind zich in Holzminden, Duitsland. Het merk produceert al sinds 1924 warmte pompen, zoals boilers en meer, op het allerhoogste technische niveau. Door de hoge kwaliteit en uitstekende service wist het bedrijf een naam binnen Duitsland en ruim daarbuiten op te bouwen. Stiebel Eltron is een van de meest toonaangevende merken in warm water apparatuur. 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe boiler heb je veel keuze. Er zijn namelijk veel verschillende boilers in allerlei soorten en maten, en weten welke nu precies het beste bij jou in huis past, is vaak een lastige klus. Zeker als je geen technische achtergrond hebt – of twee linkerhanden – dan zullen alle specificaties en functies van de meeste boilers je weinig zeggen. Een boiler is er toch om je hus warm te maken... en dat is het. Toch? Echter, wat veel mensen niet weten is dat een boiler een groot effect kan hebben op allerlei andere zaken in je huis. Hoe snel de verwarming werkt, hoe milieuvriendelijk hij is, en uiteraard hoeveel geld je kwijt bent aan het opwarmen van al dat water.

De hoofdfunctie van een boiler is uiteraard – de naam zegt het al – om water op te warmen (te ‘boilen’).  Over het algemeen vind je boilers in oudere huizen. Wanneer je namelijk een zogenaamde combi-ketel als CV-ketel hebt, zorgt die voor de opwarming van je water.

Zoals we al eerder gezegd hebben kan het kiezen van een boiler verwarrend zijn. Zeker als je er niet al te veel verstand van hebt. Want waar moet je op letten wanneer je een boiler koopt? Goede vraag. Lees daarom verder in dit artikel voor de volgende informatie:
 • Wat doet een boiler nu precies?
 • Welke boilers wij aanraden
 • Verschillende soorten boilers
 • Waar moet je op letten bij de aankoop
 • Andere factoren die je af moet wegen

De werking van Stiebel Eltron boilers 

Om te beginnen: wat doet een boiler nu precies. Simpel. Een boiler verwarmt water. Dat warme water kan dan voor verschillende functies gebruikt worden. Het zorgt ervoor dat je een fijne warme douche kunt nemen, dat er warm water uit de keukenkraan komt en dat je lekker knus naast een warme verwarming kunt zitten. In principe voor alles in huis waar je warm water voor nodig hebt, komt de boiler aan te pas.
Omdat in veel huizen tegenwoordig een CV-ketel (of combi-ketel) is geïnstalleerd, betekent dit dat deze sommige functies van een boiler in huis overneemt. Daarom bestaan er 4 verschillende soorten boilers: Stiebel Eltron close-in boilers  

De boilers van Stiebel Eltron

Omdat het erg belangrijk is hoe zuinig de boiler is, raden wij voor elk van deze boilers Stiebel Eltron aan vanwege hun energiezuinigheid. Daarnaast zeggen de namen van de verschillende boilers eigenlijk al waar ze voor dienen. Hier een klein overzicht:

Close-in Keukenboiler van Stiebel Eltron

De close-in keukenboiler voor wanneer je alleen een boiler in de keuken nodig hebt. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een geiser (als je die nog kent van vroeger), maar dan zonder het koolstof monoxide gevaar! De close-in keukenboiler wordt vlakbij de kraan in de keuken bevestigd, heeft een inhoud van tussen de 10 en 20 liter en verwarmt alleen het water wat je gebruikt om te koken. De grootste voordelen van een keukenboiler zijn dat je direct warm water hebt. Je hoeft dus geen 20 seconden te wachten. Daarnaast kun je ook de temperatuur instellen. Je kent het vast wel – die kranen die of lauw water geven, of je handen bijna verbranden wanneer je hen aanzet. Dat is ook verleden tijd met een keukenboiler. Zet simpelweg de temperatuur wat lager!

Stiebel Eltron staande boilers

De staande boiler is erg handig wanneer je de boiler ergens verticaal wilt neerzetten. Zeker in sommige ruimtes waar het niet mogelijk is om een boiler neer te leggen, kan een staande boiler helpen. Ook bevatten ze vaak over veel capaciteit (Stiebel Eltron boilers kunnen 200-400 liter bevatten). Het is dus een allround boiler die geschikt is voor meerdere functies. Je kunt hem bijvoorbeeld boven de badkamer plaatsen, zodat deze zorgt voor al het water wanneer je een douche neemt.
Doorstroomboiler
De doorstroomboiler is dan weer van compleet andere aard. Deze heeft zelf weinig inhoud, maar zorgt ervoor dat het water snel verwarmd wordt wanneer het er doorheen stroomt. Hier liggen ook de grootste voordelen:
 • Omdat de boiler geen water op voorraad heeft past hij vrijwel overal tussen. Bijvoorbeeld in een aanrechtkastje.
 • Water wordt verwarmd wanneer je het nodig hebt – geen verspilling van energie
 • Direct warm water (40-55 graden Celsius)

Groter boiler

De grotere elektrische boilers van Stiebel Eltron kun je vinden met inhouden van 80-150 liter. Ze zijn beschikbaar in budget, medium of premium varianten. Je kunt dus het beste een grote boiler gebruiken wanneer je veel warm water nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je geen combi-ketel hebt en dus de badkamer en keuken afhankelijk zijn van de boiler. Tip: let bij de grote boiler altijd op hoe goed hij geïsoleerd is, want hoe groter de boiler hoe beter de isolatie moet zijn om onnodig warmte verlies te voorkomen!

Nu dat je weet wat elke boiler precies doet, kun je gaan bedenken welke nu het beste in jouw huis past. Mocht je het nog niet zeker weten – geen probleem. Later in dit artikel hebben we het nog over een aantal extra factoren en andere beslissingen die je moet afwegen om tot de juiste keus voor jouw situatie te komen. En zeker wanneer je nog niet 100% weet welke boiler je nodig hebt, kan het lonen om te kijken voor Stiebel Eltron boilers. Naast hun energiezuinigheid heb je bij hen ook de keuze uit elke soort boiler die je maar nodig kan hebben. 

Waar op te letten bij de aankoop van een Stiebel Eltron boiler

Nu dat je weet welke soorten boilers Stiebel Eltron precies verkoopt, is het belangrijk om te weten waar je nu allemaal op moet letten bij de aankoop. Vandaar dat we een simpel lijstje hebben opgesteld van allerlei functies en andere specificaties van boilers die het verschil kunnen maken.

Om te beginnen moet je letten op de inhoud van de boiler. Je hoort namelijk wel eens verhalen over een familie met drie kinderen die een boiler hebben van 200 liter. Gemiddeld gebruikt één persoon om te douchen al 48,7 liter. Je ziet nu al direct wat voor problemen een te kleine boiler oplevert. Als je boiler te klein is, kan het voorkomen dat je ineens koud water krijgt tijdens het douchen. Ook zal er voor het koken daarna geen warm water meer beschikbaar zijn. Let dus goed op de inhoud van de boiler voor aankoop. Staande boilers van Stiebel Eltron kun je vinden van 200-400 liter. Zo hoef je dus geen oude douche te verwachten!

Daarnaast moet je goed kijken naar alles wat te maken heeft met de zuinigheid. Vooral met een boiler met een grote inhoud wil je dat deze goed geïsoleerd is zodat je geen onnodige elektriciteit hoeft te verspillen aan het (opnieuw) verwarmen van het water. En nu we het over elektriciteit hebben. Veel boilers hebben een ingebouwde nachtstroom functie. Dat houdt in dat deze niet continue al het water opwarmt tot een bepaalde temperatuur, maar dit alleen ’s nachts doet. Zo kun je gebruik maken van het voordelige nachttarief! Elke Stiebel Eltron boiler beschikt over deze functie.

Ook wil je nog kijken hoe je precies met je ruimte thuis uitkomt. Misschien heb je een grotere boiler nodig, maar geen ruimte om deze te plaatsen. Of zal hij te ver van de keuken of badkamer komen te staan. En hoe verder het water moet reizen door de leidingen, hoe meer warmte het zal verliezen. Probeer je boiler dus zo dicht mogelijk te plaatsen waar je hem nodig hebt om te lange afstanden te voorkomen.

Als laatste willen we nog even de temperatuur aanhalen. Bij veel boilers kun je namelijk de temperatuur zelf instellen. Zo voorkom je kokend water uit je kraan tijdens het afwassen of douchen. Ook kan dit energie besparen. Hoe warmer het water uiteindelijk is, hoe meer stroom het kost om het op te warmen! 

Laatste factoren die mee wegen in je keuze

Stiefel Eltron boilers zijn dus te koop in allerlei soorten en maten – en we hebben gezien dat het belangrijk is om op de inhoud en zuinigheid te letten. Maar er zijn ook nog een paar laatste factoren die je mee wilt nemen voor je beslissing. Je wilt namelijk een boiler vinden die past bij jouw situatie. Ga daarom goed na bij jezelf wat je precies wilt bereiken met de boiler:
 • Heb je een ouder huis en is de oude boiler aan vervanging toe? Denk dan aan een staande boiler met meer inhoud en betere isolatie dan de oude.
 • Wil je direct warm water uit de keukenkraan? Dan helpt een close-in keukenboiler.
 • Wanneer je je blauw betaalt aan energie kun je een doorstroomboiler nemen. Omdat deze alleen verwarmt wat je gebruikt (en je de temperatuur kunt instellen) is deze veel zuiniger qua stroom!
 • Merk je dat de oude boiler gewoon té weinig inhoud heeft voor jouw gebruik of te wisselende temperaturen geeft? Dan helpt het om deze te vervangen met een staande boiler met meer inhoud en strakke warmteregelaar.
Bij veel boilers van Stiebel Eltron geldt een twee jaar durende garantie periode, deze garantie wordt geboden op een select aanbod. Om te achterhalen of een boiler voldoet aan deze garantie zie je de afbeelding van hiernaast terug op de product pagina.

We hopen dat je door dit artikel een goede keuze zult kunnen maken over welke boiler het meest geschikt is voor bij jou thuis. En mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met ons via info@boilermarkt.nl of 073 - 612 18 55 en we zullen zo snel mogelijk antwoord geven op jouw vraag!