Verschil cv ketel en boiler

Je staat net onder de douche voor een ontspannen momentje voor jezelf. En opeens krijg je alleen koud water uit de kraan. Er is geen warm water meer te krijgen. Of je stapt een koud huis binnen, terwijl je de verwarming had aangezet toen je wegging. Je kijkt bij je boiler of cv ketel en er is geen leven meer in te blazen. Tijd dus voor een nieuwe. Je zoekt op het internet om te zien wat er beschikbaar is. En wat blijkt? De keuze is enorm. Je hebt keuze tussen een boiler of cv ketel en ook daar zijn verschillende varianten in te vinden. Wat is nu het verschil tussen een cv ketel en boiler? Wij leggen het graag uit. Zo kun je zelf kijken wat de beste keuze is in jouw situatie.

Verschil cv ketel en boiler

Om erachter te komen wat het verschil is tussen een cv ketel en boiler, is het handig om te weten dat het woord cv ketel staat voor centrale verwarmingsketel. Deze verwarmt het water in je radiatoren waardoor jij geniet van een warm en behaaglijk huis. De temperatuur regel je via een thermostaat. Maar hiermee heb je nog geen warm water in je keuken of badkamer. Daar heb je apart een boiler voor nodig. Kort gezegd gebruik je een cv ketel dus om je huis te verwarmen en een boiler om warm water uit de kraan te krijgen. Er zijn ook apparaten op de markt die de functie van een boiler en cv ketel combineren. Deze worden hr-ketel of combi-ketel genoemd. Wanneer je een hr-ketel of combi-ketel koopt, heb je geen losse cv ketel of boiler meer nodig.

verschil cv ketel boiler

Boiler of cv ketel kiezen

Een cv ketel en boiler werken samen om te zorgen voor warm water en een warm huis. Het is niet zo dat het ene apparaat beter functioneert dan het andere. Ze hebben allebei een verschillende functie met een ander doel. Het ligt aan je persoonlijke situatie welke je het beste kunt kiezen. Wanneer je een cv ketel hebt die energiezuinig is en goed werkt en de boiler gaat onverhoopt stuk, kun je het beste een nieuwe boiler kopen. Boilers vind je in verschillende varianten. Zo heb je een doorstroomboiler, die zorgt dat je direct van warm water kunt genieten. Deze boiler is energiezuinig. Ook bestaan er close-in keukenboilers die speciaal voor de keuken bedoeld zijn. Een veelgebruikte optie is een grote boiler. Hiermee kun je een heel huishouden van warm water voorzien.

Natuurlijk geldt andersom hetzelfde. Als je een boiler hebt die nog goed functioneert en de cv ketel gaat stuk, kun je een nieuwe cv ketel kopen. Maar stel dat je een nieuw huis laat bouwen of beide apparaten werken niet optimaal meer, kun je ook kiezen voor een combiketel of een hr-ketel. In dat geval hoef je maar één apparaat aan te schaffen. En in de toekomst hoeft er maar één apparaat onderhouden te worden. Een hr-ketel staat voor hoogrendementsketel. Dit betekent dat deze het hoogste rendement geeft en het minste verbruikt. Een combi-ketel of cv-ketel geeft een lager rendement, maar is goedkoper in aanschaf.

Persoonlijk advies

Wij helpen je graag verder met het maken van een goede keuze. Wil je na het lezen van alle informatie persoonlijk advies of heb je aanvullende vragen?  De experts van Boilermarkt.nl staan graag voor je klaar met hun expertise. Wij helpen je bij het kiezen van een product dat het beste past in jouw situatie. Zo haal je een apparaat in huis dat voldoet aan al je wensen en waar je nog jaren plezier van hebt.

Soorten boilers