Het verschil tussen een boiler en een geiser

Regelmatig horen we de vraag wat het verschil is tussen een boiler en een geiser. In dit blog artikel behandelen we het verschil tussen een boiler en een warmwatergeiser, soms kortweg geiser genoemd. Om het verschil goed te begrijpen behandelen we eerst de werking van beide apparaten. Daarna volgt de conclusie met het verschil tussen de twee. Naturlijk ontbreken aanraders voor producten niet. 

Wat is een geiser?

Een warmwater geiser, ook bekend als doorstroomverwarmer of doorstroomboiler, is een apparaat dat warm water bereidt. Het water wordt doorgaans verwarmd door middel van gas of elektriciteit. De naam komt van de natuurlijke warmwaterbronnen. Bij een geiser wordt het water pas opgewarmd wanneer er warm water nodig is. Er zijn hierin een groot aantal verschillende modellen. Zo is de gasgeiser bekend ‘van vroeger’. Toen werden deze onder meer gebruikt voor warm water in de douche. Tegenwoordig kennen we ook kleinere modellen geisers, zoals voor in de keuken.

Hoe werkt een geiser?

Het principe van een geiser is erg eenvoudig. Koud water gaat de boiler in, in de boiler zijn verwarmingselementen die het water vervolgens verwarmen en zodoende komt er warm water uit. Doorgaans kan het water opgewarmd worden tot 60 graden. Tegenwoordig maken meer en meer doorstroomverwarmers gebruik van elektriciteit om het water op te warmen. Om deze reden worden ze ook vaak elektrische geisers genoemd. Overigens is de term doorstroomboiler eigenlijk fout, aangezien het geen boiler betreft. Een boiler heeft altijd een voorraad met warm water, waar bij deze doorstroomverwarmers het water juist door de verwarmer stroomt en in deze korte tijd opgewarmd wordt.
 
Hieronder een video met extra uitleg over de werking van doorstroomverwarmers.

Wat is een boiler?

Bij een boiler wordt het water op temperatuur gehouden in een geïsoleerd vat. Hierdoor worden geisers gezien als doorstroomtoestellen en boilers als voorraadtoestellen. Bij een boiler wordt water in een geisoleerd vat gehouden en op temperatuur gehouden. Zodra er warm water gebruikt wordt en dus wegstroomt uit het vat wordt deze automatisch aangevuld en weer op temperatuur gebracht.

Hoe werkt een boiler? 

 Een normale boiler werkt als volgt: Koud water is zwaarder dan warm water. Het warme water ‘drijft’ dus boven in het vat. Bij het gebruik van warm water wordt dit van bovenaf genomen. Het vat wordt vervolgens automatisch bijgevuld met koud water van onderaf. Het koude water wordt als het ware van onderuit in het vat geduwd, hierdoor drukt het warme water naar boven. Het warme water blijft dus altijd bovenin hangen. Het warme en koude water mengen nauwelijks. Het waterpeil in de boiler is constant, het water kan dus nooit “op raken”. Als de boiler echter geen warm water meer afgeeft, komt dit dus doordat er niet voldoende warm water in het vat beschikbaar is.

Conclusie: verschil tussen boiler en geiser

Uiteindelijk is het verschil tussen een boiler en geister vrij eenvoudig. Een geiser werkt door koud water langs verwarmingselementen te laten lopen, wat het water dus in een relatief korte tijd opwarmt. Het verwarmingselement kan werken met gas of elektriciteit. Een boiler daarentegen heeft constant warm water in een vat als voorraad. Zodra dit water verbruikt wordt, wordt er direct nieuw water toegevoegd aan het vat en dit water wordt op temperatuur gebracht.
 
Kortweg: een geiser verwarmt water pas wanneer er warm water nodig is, een boiler heeft een voorraad met warm water.

Bekijk onze aanraders voor geisers en boilers


Stiebel Eltron Mini doorstroomboiler DEM3

Deze elektrische mini-doorstromer van Stiebel Eltron is een zeer compact en eenvoudig te monteren apparaat. Het bestaat uit een klein toestel, waardoor water in een kanalenstelsel stroomt. In dit kanalenstelsel zijn elektrische verwarmingsdraden aanwezig. Deze leveren energie om het doorstromende water direct op te warmen tot een maximum van 35 graden. Dit wordt dan bijvoorbeeld toegepast aan wastafels waar normaal met koud water wordt gewerkt. Deze mini-doorstromers zijn niet geschikt voor het bereiden van douchewater. Voor warm douchewater hebben wij elektrische doorstromers die verwarmen tot 60 graden.

Prijs: €255,00

Stiebel Eltron Doorstroomboiler DCE 11/13

Een elektrische doorstromer, ook wel elektrische geiser genoemd, is een compact en eenvoudig te monteren apparaat. Het bestaat uit een buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zijn elektrische verwarmingsdraden aanwezig. Deze leveren voldoende energie om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur, tot maximaal 60 graden.

Prijs: €295,00

Stiebel Eltron Elektrische Boiler 100 Liter PSH Universal EL

De Stiebel Eltron Medium Line 100 liter PSH Universal heeft een inhoud van 100 liter. De Medium Line elektrische boilers leveren direct een ruime hoeveelheid warm water van maximaal 85°C. Deze boilers zijn vierkant vormgegeven en kunnen zowel verticaal als horizontaal aan de wand opgehangen worden. De ECO functionaliteit combineert constant warm water met een hoog rendement. Efficiëntie en duurzaam warm water kunnen samengaan door drie ECO functies. Deze functie zorgt ervoor dat de temperatuur van de boiler en het moment van warm water wordt bepaald aan de hand van het tapgedrag van de gebruiker. Dit is met name gunstig, wanneer nauwelijks warm water vereist is (bijvoorbeeld 's-nachts). Het LCD scherm toont de beschikbare hoeveelheid warm water, het energieverbruik, de gewenste temperatuur, evenals allerlei informatie over de huidige status.

Prijs: €515,00

Stiebel Eltron Elektrische Boiler 120 Liter PSH Universal EL

De Stiebel Eltron Medium Line 120 liter PSH Universal heeft een inhoud van 120 liter. De Medium Line elektrische boilers leveren direct een ruime hoeveelheid warm water van maximaal 85°C. Deze boilers zijn vierkant vormgegeven en kunnen zowel verticaal als horizontaal aan de wand opgehangen worden. De ECO functionaliteit combineert constant warm water met een hoog rendement. Efficiëntie en duurzaam warm water kunnen samengaan door drie ECO functies. Deze functie zorgt ervoor dat de temperatuur van de boiler en het moment van warm water wordt bepaald aan de hand van het tapgedrag van de gebruiker. Dit is met name gunstig wanneer nauwelijks warm water vereist is (bijvoorbeeld 's-nachts). Het LCD scherm toont de beschikbare hoeveelheid warm water, het energieverbruik, de gewenste temperatuur, evenals allerlei informatie over de huidige status.

Prijs: €529,00