Hoeveel liter water verbruik ik met douchen per minuut?

Een veelgestelde vraag die wij horen is hoeveel iter water je met douchen per minuut verbruikt. Niet alleen is het waterverbruik van belang voor het milieu en je energieverbruik, als je weet hoeveel water je verbruikt, kun je ook een passende boiler kiezen. We vertellen je graag meer over het waterverbruik tijdens het douchen. En delen gelijk een aantal passende modellen boilers.
 

Gemiddeld waterverbruik

Bij het douchen verbruik je gemiddeld 6 liter water per minuut. Dit is ook sterk afhankelijk van de douchekop. Een regendouche vergt immers meer warm water dan een waterbesparende douchekop. Bij een regendouche wordt al snel 15 liter water per minuut verbruikt. Gemiddeld verbruik je per douchebeurt met een regendouche 40 liter water. Check de handleiding van je douchekop voor exacte informatie. Een bad vereist gemiddeld 120 liter in totaal.

Als je weet wat een gemiddeld waterverbruik is voor het nemen van een douche of een bad, kun je ook bekijken welke
boiler bij jouw verbruik past en welke douche boiler je nodig hebt. Bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande modellen.
 


Stiebel Eltron Doorstroomboiler DCE 11/13 H

Geniet van een warme douche met deze Stiebel Eltron Doorstroomboiler.

Een elektrische doorstromer, ook wel elektrische geiser genoemd, is een compact en eenvoudig te monteren apparaat. Het bestaat uit een buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zijn elektrische verwarmingsdraden aanwezig. Deze leveren voldoende energie om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur, tot maximaal 60 graden.

Prijs: €295,00


Stiebel Eltron Elektrische Boiler 30 Liter PSH Universal EL 231150

De Stiebel Eltron Medium Line 30 liter PSH Universal heeft een inhoud van 30 liter. De Medium Line elektrische boilers leveren direct een ruime hoeveelheid warm water van maximaal 85°C. Deze boilers zijn vierkant vormgegeven en kunnen zowel verticaal als horizontaal aan de wand opgehangen worden.

De ECO functionaliteit combineert constant warm water met een hoog rendement. Efficiëntie en duurzaam warm water kunnen samengaan door drie ECO functies. Deze functie zorgt er voor dat de temperatuur van de boiler en het moment van warm water wordt bepaald aan de hand van het tapgedrag van de gebruiker. Dit is met name gunstig, wanneer nauwelijks warm water vereist is (bijvoorbeeld 's-nachts). Het LCD scherm toont de beschikbare hoeveelheid warm water, het energieverbruik, de gewenste temperatuur, evenals allerlei informatie over de huidige status.

Prijs: €429,00
 

Sfeerfoto douchen met Stiebel Eltron doorstroomboiler

Overzicht gemiddeld waterverbruik

 Duur Normale douche Regendouche
 1 minuut 6 liter 15 liter
 5 minuten 30 liter 75 liter
 10 minuten 60 liter 150 liter
 30 minuten 180 liter 450 liter

 

Kies een boiler passend bij jouw gebruik

Als je op zoek bent naar een nieuwe boiler, is het belangrijk om te berekenen hoeveel liter water je verbruikt om een passende boiler te kunnen kiezen. In de meeste huishoudens wordt het meeste water verbruikt met douchen, in bad gaan en het toilet doorspoelen. Je kunt zo zelf ongeveer berekenen hoeveel warm water je per dag verbruikt. Bij het uitzoeken van een boiler heb je keuze uit diverse modellen. Als je direct van warm water wilt genieten, kun je een doorstroomboiler kiezen. Hierbij stroomt het water er aan de ene kant in en komt het er aan de andere kant, nadat het door een spiraal is opgewarmd, warm uit. Als je het hele huishouden van warm water wilt voorzien, is een grote boiler zeer geschikt. Kies bijvoorbeeld een 80 liter boiler of een 100 liter boiler, zodat je over een ruime hoeveelheid warm water beschikt. Een milieuvriendelijke oplossing is een warmtepompboiler. Heb je vragen over boilers en welke passend zijn bij het verbruik in jouw huishouden? Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.  

Aanraders voor boilers

Graag delen we een aantal aanraders voor boilers die je in ons assortiment tegenkomt.
 
Stiebel Eltron Doorstroomboiler DCE 11/13
Deze Stiebel Eltron elektrische doorstromer, ook wel elektrische geiser genoemd, is een compact en eenvoudig te monteren apparaat. Het bestaat uit een buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zijn elektrische verwarmingsdraden aanwezig. Deze leveren voldoende energie om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur, tot maximaal 60 graden.

Prijs: €295,00
Stiebel Eltron Elektrische Boiler Classic 50 liter
De Stiebel Eltron Budget Line 50 liter PSH boiler heeft een inhoud van 50 liter. De Budget Plus-Line elektrische boilers leveren direct een ruime hoeveelheid warm water van maximaal 65°C. Deze boilers zijn rond vormgegeven en kunnen alleen vertikaal aan de wand opgehangen worden. Het verwarmen van het water treedt in werking zodra er warm water wordt getapt, ongeacht het tijdstip waarop dit plaatsvindt. Aangezien deze boiler uitgerust is met een verwarmingselement van 2000 watt, is de boiler ook bij uitstek geschikt voor situaties waar een snelle opwarming gewenst is.

Prijs: €305,00
Stiebel Eltron Elektrische Boiler 100 Liter PSH Universal EL
De Stiebel Eltron Medium Line 100 liter PSH Universal heeft een inhoud van 100 liter. De Medium Line elektrische boilers leveren direct een ruime hoeveelheid warm water van maximaal 85°C. Deze boilers zijn vierkant vormgegeven en kunnen zowel verticaal als horizontaal aan de wand opgehangen worden. De ECO functionaliteit combineert constant warm water met een hoog rendement. Efficiëntie en duurzaam warm water kunnen samengaan door drie ECO functies. Deze functie zorgt ervoor dat de temperatuur van de boiler en het moment van warm water wordt bepaald aan de hand van het tapgedrag van de gebruiker. Dit is met name gunstig, wanneer nauwelijks warm water vereist is (bijvoorbeeld 's-nachts). Het LCD scherm toont de beschikbare hoeveelheid warm water, het energieverbruik, de gewenste temperatuur, evenals allerlei informatie over de huidige status.

Prijs: €515,00

Gemiddeld waterverbruik verlagen

Als je jouw waterverbruik wilt terugdringen, kun je dit doen door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Maar je kan ook simpelweg ervoor kiezen om wat korter te douchen. De meeste mensen douchen een kleine 10 minuten. Maar als we eerlijk zijn, zouden de meeste dit ook binnen 5 minuten kunnen doen. Mocht je iemand zijn die ervan houdt om lekker 30 minuten te douchen, moet je eens zien hoeveel water er nog te besparen is door wat korter te douchen. Dit in combinatie met de juiste douchekop zorgt ook voor lagere rekeningen. Je bespaart namelijk ook meteen op de gasrekening. Wist je namelijk dat de energie die wordt verbruikt om het water op te warmen is duurder dan het water zelf?  

Tegenwoordig zijn er ook waterbesparende regendouches. Je kan dan toch ontspannen genieten, maar verbruikt niet meteen 15 liter warm water per minuut. En dan hebben we ook nog het bad, waarmee je gemiddeld 120 liter verbruikt. Je kunt in bovenstaande tabel aflezen dat een bad niet altijd duurder hoeft te zijn dan een douchebeurt. In het geval van de regendouche kan je beter een half uur in bad liggen dan een half uur onder de douche staan. 

Tips voor water besparen

We hebben al enkele handige tips gedeeld om water te besparen. Ben je op zoek naar meer tips over hoe je water kan besparen tijdens het douchen? Lees dan vooral verder op ons blog. Andere tips die je daar tegenkomt zijn bijvoorbeeld het installeren van een thermostaatkraan of het gebruik van een zonneboiler. Heb je vragen over het gemiddeld waterverbruik en een passende boiler voor bij jouw gebruik? Neem dan vooral contact met ons op. 

 

Overige vragen in de categorie "Productgerelateerd":