Hoeveel liter water verbruik ik met douchen per minuut?


Bij het douchen verbruik je gemiddeld 6 liter water per minuut. Dit is ook sterk afhankelijk van de douchekop, een regendouche vergt immers meer warm water dan een waterbesparende douchekop. Bij een regendouche wordt al snel 15 liter water per minuut verbruikt. Gemiddeld verbruik je per douchebeurt 40 liter water. Check de handleiding van je douchekop voor exacte informatie. Een bad vereist gemiddeld 120 liter in totaal.  

Sfeerfoto douchen met Stiebel Eltron doorstroomboiler

Het waterverbruik kan je dus terugdringen door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Maar je kan ook simpelweg ervoor kiezen om wat korter te douchen. De meeste mensen douchen een kleine 10 minuten, maar als we eerlijk zijn, zouden de meeste dit ook binnen 5 minuten kunnen doen. Mocht je iemand zijn die er van houdt om lekker 30 minuten te douchen, moet je eens zien hoeveel water er nog te besparen is door wat korter te douchen. Dit in combinatie met de juiste douchekop zorgt ook voor lagere rekeningen. Je bespaart namelijk ook meteen op de gasrekening, want de energie die wordt verbruikt om het water op te warmen is duurder dan het water zelf. Dit waren voorbeelden van hoe je water kan besparen.
 

Overzicht waterverbruik

 Duur Normale douche Regendouche
 1 minuut 6 liter 15 liter
 5 minuten 30 liter 75 liter
 10 minuten 60 liter 150 liter
 30 minuten 180 liter 450 literTegenwoordig zijn er ook waterbesparende regendouches. Je kan dan toch ontspannen genieten, maar verbruikt niet meteen 15 liter warm water per minuut. En dan hebben we ook nog het bad, waarmee je 120 liter verbruikt. Je kunt in bovenstaande tabel aflezen dat een bad dus niet altijd duurder hoeft te zijn dan een douchebeurt, in het geval van de regendouche kan je beter een half uur in bad liggen dan een half uur onder de douche staan. Mocht je in de loop der tijd ooit een nieuwe boiler nodig hebben, dan is het belangrijk hoeveel liter je verbruikt met douchen om te bepalen hoeveel liter boiler je nodig hebt. In de meeste huishoudens wordt het meeste water namelijk verbruikt met douchen en het toilet doorspoelen.

Je hebt nu al enkele handige tips gehad om water te besparen. Maar er zijn meer tips over hoe je water kan besparen tijdens het douchen. Naast een waterbesparende douchekop en korter douchen, kan je ook een thermostaatkraan installeren, warmteterugwinning overwegen of een zonneboiler gebruiken.
 

Overige vragen in de categorie "Productgerelateerd":