Hoeveel liter water verbruik ik met douchen per minuut?

Bij het douchen verbruik je gemiddeld 6 liter water per minuut. Dit is ook sterk afhankelijk van de douchekop., Een regendouche vergt immers meer warm water dan een waterbesparende douchekop. Bij een regendouche wordt al snel 15 liter water per minuut verbruikt. Gemiddeld verbruik je per douchebeurt met een regendouche 40 liter water. Check de handleiding van je douchekop voor exacte informatie. Een bad vereist gemiddeld 120 liter in totaal. Als je weet wat een gemiddeld waterverbruik is voor het nemen van een douche of een bad, kun je ook bekijken welke boiler bij jouw verbruik past.  


Sfeerfoto douchen met Stiebel Eltron doorstroomboiler

Overzicht gemiddeld waterverbruik

 Duur Normale douche Regendouche
 1 minuut 6 liter 15 liter
 5 minuten 30 liter 75 liter
 10 minuten 60 liter 150 liter
 30 minuten 180 liter 450 liter

 

Kies een boiler passend bij jouw gebruik

Als je op zoek bent naar een nieuwe boiler, is het belangrijk om te berekenen hoeveel liter water je verbruikt om een passende boiler te kunnen kiezen. In de meeste huishoudens wordt het meeste water verbruikt met douchen, in bad gaan en het toilet doorspoelen. Je kunt zo zelf ongeveer berekenen hoeveel warm water je per dag verbruikt. Bij het uitzoeken van een boiler heb je keuze uit diverse modellen. Als je direct van warm water wilt genieten, kun je een doorstroomboiler kiezen. Hierbij stroomt het water er aan de ene kant in en komt het er aan de andere kant, nadat het door een spiraal is opgewarmd, warm uit. Als je het hele huishouden van warm water wilt voorzien, is een grote boiler zeer geschikt. Kies bijvoorbeeld een 80 liter boiler of een 100 liter boiler, zodat je over een ruime hoeveelheid warm water beschikt. Een milieuvriendelijke oplossing is een warmtepompboiler. Heb je vragen over boilers en welke passend zijn bij het verbruik in jouw huishouden? Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.  

Gemiddeld waterverbruik verlagen

Als je jouw waterverbruik wilt terugdringen, kun je dit doen door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Maar je kan ook simpelweg ervoor kiezen om wat korter te douchen. De meeste mensen douchen een kleine 10 minuten. Maar als we eerlijk zijn, zouden de meeste dit ook binnen 5 minuten kunnen doen. Mocht je iemand zijn die ervan houdt om lekker 30 minuten te douchen, moet je eens zien hoeveel water er nog te besparen is door wat korter te douchen. Dit in combinatie met de juiste douchekop zorgt ook voor lagere rekeningen. Je bespaart namelijk ook meteen op de gasrekening. Wist je namelijk dat de energie die wordt verbruikt om het water op te warmen is duurder dan het water zelf?  

Tegenwoordig zijn er ook waterbesparende regendouches. Je kan dan toch ontspannen genieten, maar verbruikt niet meteen 15 liter warm water per minuut. En dan hebben we ook nog het bad, waarmee je gemiddeld 120 liter verbruikt. Je kunt in bovenstaande tabel aflezen dat een bad niet altijd duurder hoeft te zijn dan een douchebeurt. In het geval van de regendouche kan je beter een half uur in bad liggen dan een half uur onder de douche staan. 

Tips voor water besparen

We hebben al enkele handige tips gedeeld om water te besparen. Ben je op zoek naar meer tips over hoe je water kan besparen tijdens het douchen? Lees dan vooral verder op ons blog. Andere tips die je daar tegenkomt zijn bijvoorbeeld het installeren van een thermostaatkraan of het gebruik van een zonneboiler. Heb je vragen over het gemiddeld waterverbruik en een passende boiler voor bij jouw gebruik? Neem dan vooral contact met ons op. 

 

Overige vragen in de categorie "Productgerelateerd":